Februárban meghívást kapott iskolánk rajzszakköre a MANK Galériába, ahol Suna Kocal török művésznő megismertette velünk az ebru művészetét. A gyerekek a festőnő vezetésével kipróbálták ezt az érdekes festőtechnikát, és gyönyörű képeket készítettek.

Az ebru szó magyarul „márványozást” jelent. Az anyagok és eszközök, amiket használnak hozzá, mind természetes eredetű. Az ecsetek rózsagallyból és lószőrből, a festékek természetes földpigmentekből készülnek, amelyhez marhaepét kevernek. Egy fémtálcába speciális folyadékot öntenek, amely víz, és tragantmézga keverékéből áll. Így sűrűbb állagú folyadék lesz, amelyen a festék úszni tud. Az ecsetekkel festékpöttyöket szórnak a folyadékra, majd ezeket különböző hegyes fémeszközökkel oszlatják el, rajzolják meg belőlük a formákat.

A gyerekek nagyon élvezték a festést, akár egész nap alkottak volna. Gyönyörű festmények születtek.

Köszönjük a MANK Galériának, hogy az idei tanévtől kezdve szervez gyerekprogramokat, amelyeken keresztül az iskolák tanulói kapcsolatba kerülhetnek a művészettel, megtekinthetik a kiállításokat, művészek által vezetett foglalkozásokon vehetnek részt.

Pankovics Ágnes
rajztanár