Csodás délelőttben volt részünk az ötödik osztályos gyerekekkel és ofőikkel, Csilla nénivel és Monika nénivel egy esőláblógó őszi napon. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum dísztermében jártunk, ahol Lovász Andi néni szerkesztő és 10 szerző bemutatta nekünk a Navigátor 3. – Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyvet.

Hogy mitől volt csodás a napunk?

Például attól, hogy igazi, hús-vér, gyerekeknek (is) írókkal, költőkkel és illusztrátorokkal találkoztunk, akik elhalmoztak minket különös történetekkel, állításokkal magukról. Nekünk pedig ki kellett találnunk, mely mondatok igazak, melyek kitaláltak.

Gondoltátok volna, hogy Nyulász Péter, Helka mesés kalandjainak írója kifliket görbített egyetemistaként egy pékségben? Vagy azt, hogy Pifkó Célia csak sötétben, lekapcsolt villanynál fürdik? Tudtátok, hogy Petőcz András mágusképzőbe járt?

Aztán attól is csodás volt a találkozó, hogy minden alkotó felolvasott nekünk egyik könyvéből. Pifkó Célia például a Szörnyek a szobádban címűből, amelyben olyan humoros sorok vannak, mint:

"Megcsikland egy szőrös kacsó, s tele lesz a pizsigatyó!"

Molnár T. Eszter regényei is színültig vannak mosollyal, például a Most már igazán - Egy majdnem normális család 2.:

"Helga néni szerintem életében nem járt erdőben. Túl nagy lenne neki ott a rendetlenség."

"Múlt héten annyit sajnáltam magamat, hogy lassan már kezdek ráunni."

Andi néni ajándékot is tett búcsúzóul a tarisznyánkba, s általa két izgalmas könyvvel lettünk gazdagabbak! Az egyiknek, a Várkony és a könyvtár réme címűnek ráadásul ott volt az írónője, Mészöly Ágnes, aki a helyszínen dedikálta is a regényét mindannyiunknak!

   

Köszönjük szépen Andi néninek, a Cerkabella Kiadónak, a kifligörbítő és más különös lényeknek, a Pedagógiai Múzeum dolgozóinak a szuper-kalandos lehetőséget!

                                                                                                                      (Kriszti néni)

 

A PRAE művészeti portálon megjelent cikk az eseményről:

https://www.prae.hu/article/12343-kifligorbites-foci-es-gyerekirodalom/?fbclid=IwAR0rpbheyW04VqWSqCVLxGCItYjFkWgWjyE4_k2avj00mLktMnXJpJt_J8Y